Fortuna op valreep naast NEC in seizoensafsluiter

28 mei 2023
Home / Nieuws / Fortuna op valreep naast NEC in seizoensafsluiter
2023 Dimitrios Siovas NEC

Via een benutte strafschop van Paul Gladon kwam Fortuna zondagmiddag ver in de extra tijd op gelijke hoogte met NEC Nijmegen. Vanaf elf meter bleef de lange centrumspits koelbloedig en bracht hij de 1-1 eindstand op het scorebord. Voor Gladon zijn zevende treffer van het seizoen.

Ook vorig seizoen troffen beide ploegen elkaar op de laatste speeldag, toen in Nijmegen. De belangen van die wedstrijd waren een stuk groter. NEC kon nog een plek veroveren die recht gaf op deelname aan de playoffs om Europees voetbal, Fortuna moest in dat duel winnen om zeker te zijn van directe handhaving. De afloop is bekend. Zondagmiddag waren de belangen veel minder groot aanwezig, toch hadden ruim 10.000 mensen de weg naar het stadion gevonden. Zij zagen dat de thuisclub een groot aantal spelers moest missen door blessureleed, deze week was ook Deroy Duarte toegevoegd aan de lijst met afwezigen. George Cox moest zijn 'afscheidswedstrijd' aan zich laten voorbijgaan vanwege een schorsing.

Fortuna begon goed aan de wedstrijd en probeerde de gasten direct onder druk te zetten. In de openingsfase had Gladon pech, een schot van buiten het strafschopgebied belandde op de paal. Gaandeweg de eerste helft kwamen de gasten beter in hun spel, na twintig minuten spelen voorkwamen doelman Ivor Pandar en Ivo Pinto met een gezamenlijke inspanning een treffer van Magnus Mattsson. De wedstrijd ging in een hoog tempo heen en weer, écht grote kansen waren er echter niet meer voor beide ploegen in de eerste helft.

Dat veranderde na rust, de gasten namen onder aanvoering van aanvoerder Oussama Tannane het initiatief in de wedstrijd. Doelman Pandur moest vol aan de bak bij inzetten van onder meer Pedro Marques en Anthony Musaba. Ook Tannane zelf testte met een tweetal schoten van afstand de kwaliteiten van de Fortuna-sluitpost. Na twintig minuten spelen in de tweede helft kwamen de gasten op voorsprong. Scheidsrechter Pol van Boekel kende aanvankelijk een vrije trap toe op de rand van het strafschopgebied, na een overtreding op Mattsson. De VAR greep in en had geconstateerd dat de overtreding binnen het penaltygebied was gemaakt. Invaller Landry Dimata scoorde beheerst vanaf de strafschopstip: 0-1.

Met enkele wissels probeerde Fortuna de wedstrijd meer in zijn grip te krijgen, dat lukte echter niet, de ploeg uit Nijmegen bleef de bovenliggende partij. In de slotfase eiste de VAR een hoofdrol op, twee keer viel de beslissing dit keer uit in het voordeel van Fortuna. Enkele minuten vóór het verstrijken van de officiële speeltijd werd aan de gasten in eerste instantie opnieuw een strafschop toegekend, dit keer na een vermeende overtreding op Elayis Tavsan. De VAR riep de scheidsrechter opnieuw naar het beeldscherm, de beslissing werd teruggedraaid. Ver in blessuretijd opnieuw een VAR moment, nu in het strafschopgebied van de gasten. Na een overtreding op Dimitrios Siovas belandde de bal op de penaltystip, waarna Gladon de Fortuna fans trakteerde op een late gelijkmaker: 1-1.

Opstelling: Pandur, Pinto, Guth, Siovas, Vita, Erdogan, Ferati (69’ Ferati), Córdoba, Noslin, Gladon, Embalo (69’ Tasci)