Fortuna wint verdiend in eigen huis van AZ

07 oktober 2024
Home / Nieuws / Fortuna wint verdiend in eigen huis van AZ
NR20241006 FSC AZ 01 134

Fortuna heeft zondagavond de thuiswedstrijd tegen het hooggeplaatste AZ met 1-0 gewonnen. De zege van Fortuna was op basis van de kansen terecht, Rodrigo Guth kroonde zich met een rake kopbal tot de matchwinner.

Na duels tegen Ajax en PSV was de wedstrijd tegen AZ alweer de derde wedstrijd in korte tijd tegen één van de topclubs in Nederland. De Alkmaarders, afgelopen donderdag nog in Europees verband actief tegen Athletic Bilbao, konden zich bij een overwinning weer op een gedeelde tweede plaats op de ranglijst nestelen.

Fortuna liet AZ echter niet in haar spel komen en toonde een gezonde portie felheid in de persoonlijke duels. De beste kansen in de eerste helft waren voor de thuisclub. Makan Aïko mikte in kansrijke positie op doelman Jayden Owusu-Oduro, na een langlopende aanval schoot Jasper Dahlhaus met zijn sterke linkervoet in het zijnet. De gasten konden daar slechts één gevaarlijke situatie tegenover zetten, centrumspits Troy Parrot zag zijn schot gekeerd worden door Fortuna-doelman Mattijs Branderhorst. In de rebound mikte Ruben van Bommel over.

Vlak voor rust veerden de Fortuna fans op. Scheidsrechter Jochem Kamphuis werd door de VAR naar de kant geroepen, na een overtreding van Maxim Dekker op Aïko. De scheidsrechter kende Fortuna, na bestudering van de beelden, een strafschop toe. Alen Halilovic mikte de bal echter op de paal.

Fortuna liet zich door deze tegenvaller niet van de wijs brengen en was aanvankelijk ook na rust de ploeg met de meeste dreiging. Een schot van Ryan Fosso belandde buiten bereik van Owusu-Oduro op de paal, de terugkomende bal werd door Aïko naast gewerkt. Daarna volgde een periode waarin de gasten dreigender waren, Sven Mijnans vond Branderhorst op zijn weg en een snoeihard schot van Zico Buurmeester van twintig meter ging net naast het doel.

AZ wisselde na zo’n 70 minuten spelen drie keer met de intentie om alsnog de beslissing in haar voordeel te forceren. Het was echter Fortuna dat tot scoren kwam. Een hoekschop van Samuel Bastien werd door Guth twaalf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd onberispelijk ingekopt: 1-0. De Fortuna fans, de hele wedstrijd sterk meelevend, konden hun geluk niet op. In de slotfase probeerde AZ alsnog de gelijkmaker op het scorebord te krijgen, echt grote kansen bleven echter uit. De derde zege van het seizoen kwam voor Fortuna niet meer in gevaar.

Fortuna Sittard: Branderhorst, Pinto, Adewoye, Guth, Dahlhaus, Rosier, Bastien (90’ Mitrovic), Fosso, Halilovic (77’ Van Ottele), Bullaude (84’ Dijks), Aïko (77’ Erceq)