Fortuna zet enorme stap met overwinning op Vitesse

08 mei 2023
Home / Nieuws / Fortuna zet enorme stap met overwinning op Vitesse
2023 Fortuna Vitesse

In de laatste wedstrijd van speelronde 31 in de Eredivisie heeft Fortuna zondagmiddag met 2-0 gewonnen van Vitesse. De doelpunten aan de zijde van Fortuna werden gescoord door Paul Gladon en Umaro Embaló. Door die tiende zege van het seizoen is het vrijwel zeker dat Fortuna ook komend seizoen op het hoogste niveau actief zal zijn.

De belangen van de wedstrijd waren groot. Vitesse begon met twee punten minder dan de thuisclub aan het duel tegen Fortuna, de ploeg uit Arnhem was in het grootste gedeelte van de eerste helft de bovenliggende partij. De ploeg van Phillip Cocu had duidelijk zelfvertrouwen geput uit de voorgaande drie duels, waarin het zeven punten verzamelde. Via Million Manhoef en Matus Bero waren de gasten in de openingsfase gevaarlijk. Na ruim twintig minuten belandde een prachtig schot van Maximilian Wittek de bovenkant van de lat. Gaandeweg de eerste helft liet ook Fortuna in aanvallend opzicht van zich spreken, Kristijan Bistrovic en Umaro Embeló testten de kwaliteiten van Vitesse doelman Kjell Scherpen.

Fortuna begon feller aan de tweede helft, al na zes minuten leverde dat resultaat op. Na een voorzet van Ivo Pinto troefde Gladon zijn direct tegenstanders af, de lange spits stuurde dankzij een perfecte timing de bal met zijn hoofd in het doel: 1-0. Het doelpunt voelde als een bevrijding en werd bejubeld door spelers en supporters. Fortuna probeerde snel een definitieve beslissing in de wedstrijd te forceren, Gladon was dicht bij een tweede treffer. Een voorzet van links van Umaro leverde bijna een eigen doelpunt op.

Vitesse wisselde na ruim 65 minuten spelen drie keer. Één van de invallers, Bartosz Bialek, was na een vrije trap van Wittek dicht bij de gelijkmaker. Ivor Pandur voorkwam met een reflex een tegentreffer. Een kwartier vóór tijd zorgde een individuele actie van Umaro voor de definitieve beslissing in de wedstrijd. De snelle buitenspeler ontdeed zich zijn direct tegenstander en verraste doelman Scherpen met een schot vanaf de rand van het strafschopgebied in de korte hoek: 2-0. De gasten hadden daarna niet meer de veerkracht om aan te zetten voor een écht offensief, Fortuna bleef zonder al te veel problemen overeind in de slotfase.

Opstelling: Pandur, Pinto, Guth, Navarro (70’ Siovas), Cox (78’ Duarte), Bistrovic (85’ Özyakup), Erdogan, Córdoba, Noslin (85’ Buitink), Gladon, Embaló (78’ Vita)