Fortuna zet grote stap met overwinning op Groningen

03 april 2023
Home / Nieuws / Fortuna zet grote stap met overwinning op Groningen
2023 Fortuna Groningen

Fortuna heeft goede zaken gedaan in de strijd om handhaving. Door een 3-1 overwinning tegen FC Groningen klimt de ploeg van hoofdtrainer Julio Velazquez naar de elfde plaats op de ranglijst.

Het belang van de wedstrijd was groot, dat was vooraf al duidelijk. Groningen, voorlaatste op de ranglijst, zag de concurrentie onderin dit weekend punten pakken. De ploeg van hoofdtrainer Dennis van der Ree was eigenlijk alleen gebaat bij een zege. Ook Fortuna wilde de drie punten, om zich definitief in de middenmoot te spelen en afstand te nemen van de degradatiezone.

Fortuna kende een bliksemstart. Al na drie minuten was de voorsprong voor de thuisploeg een feit. Na balverlies van de gasten schakelde Fortuna razendsnel om, via de sterk spelende Dogan Erdogan kwam de bal bij Burak Yilmaz. De aanvalsleider speelde Tijjani Noslin aan op rechts, deze produceerde een harde strakke voorzet op Iñigo Córdoba. Met een subtiele voetbeweging liet deze Groningen doelman Michael Verrips kansloos: 1-0.

Groningen had veel balbezit in het vervolg van de eerste helft, oud-Feyenoorder Elvis Manu was enkele keren gevaarlijk voor de gasten. Hij vond echter Fortuna goalie Ivor Pandur op zijn weg. Vier minuten voor rust scoorde Manu alsnog, zijn treffer werd echter vanwege buitenspel afgekeurd. Vrijwel in de tegenaanval verdubbelde Fortuna de voorsprong. Een schot van Noslin werd nog door Verrips gepareerd, in de rebound toonde opnieuw Cordoba zich attent. Hij schoot hard en hoog in: 2-0.

Na rust was de eerste kans voor Fortuna, op aangeven van Burak schoot Cordoba in kansrijke positie over. De gasten wilden niet van opgeven weten en maakten het de verdediging van Fortuna diverse keren erg lastig. Invaller Florian Krüger kopte, geheel vrijstaand, recht in de handen van Pandur. Enkele minuten later opnieuw een kans voor Groningen, weer had Pandur een fraaie redding in huis, ditmaal op een kopbal van Liam van Gelderen. Een kopbal van Ricardo Pepi werd door Pandur onder de later weggetikt.

Een kwartier voor tijd mikte invaller Isak Määttä buiten bereik van Pandur op de paal. Even later was de aansluitingstreffer van de gasten toch een feit, Pepi haalde vanuit de rand van het strafschopgebied fraai uit: 2-1. De spanning was weer terug, Fortuna kwam in het resterende gedeelte van de wedstrijd echter niet meer in de problemen. Twee invallers aan Fortuna zijde zorgden er zelfs voor dat er nog een derde treffer voor de thuisclub op het scorebord kwam. Een vrije trap van Úmaro Embaló werd door Paul Gladon met zijn hoofd verlengd: 3-1.