Grote nederlaag in Alkmaar na sterke eerste helft

01 oktober 2023
Home / Nieuws / Grote nederlaag in Alkmaar na sterke eerste helft
2023 AZFOR Halilovic

Fortuna is zondagmiddag met duidelijke cijfers verslagen door AZ: 4-0. De ploeg van Danny Buijs had het vooral in de tweede helft lastig met de thuisclub.

Vanaf de aftrap was Fortuna gevaarlijk, na nauwelijks 80 seconden belandde een voorzet van Tijjani Noslin van de rechterkant op het hoofd van Kaj Sierhuis. Deze zag zijn kopbal echter net over de lat verdwijnen. AZ, achter PSV de nummer twee in de Eredivisie, slaagde er niet in om gevaarlijk te worden. Het was Fortuna dat zich rond de twintigste minuut wederom meldde in het strafschopgebied van AZ, Iñigo Córdoba en Noslin wisten echter niet het doel te vinden.

In het restant van de eerste helft had Fortuna steeds de controle over de wedstrijd en was dreigender, zonder overigens tot écht uitgespeelde kansen te komen. In de extra tijd van de eerste helft werd het spelverloop op zijn kop gezet, na een afgeslagen aanval van de thuisclub belandde de bal voor de voeten van AZ-aanvoerder Jordy Clasie. Van zo’n 18 meter haalde de middenvelder verwoestend uit: 1-0.

Direct na rust een nieuwe mokerslag voor Fortuna. Vangelis Pavlidis, topscoorder van dienst van AZ, leek in duidelijke buitenspelpositie de bal in het doel te deponeren. Uit de beelden werd echter duidelijk dat Fortunees Oguzhan Özyakup de bal het laatst had beroerd, waardoor er geen sprake kon zijn van buitenspel: 2-0.

Zonder goed te spelen had de thuisclub de kloof gemaakt. Fortuna kon na de nieuwe opdoffer geen échte vuist meer maken, alleen invaller Mouhamed Belkheir was dicht bij de aansluitingstreffer. De Algerijn reageerde attent op een lange bal van een andere invaller, Loreintz Rosier. De inzet van Belkheir verdween echter net naast het doel. In de laatste tien minuten voerde de thuisclub de score verder op. Via een eigen doelpunt van Dimitrios Siovas en een schot van Tiago Dantas van zo’n tien meter liep de score op naar 4-0. Een verdiende, maar geflatteerde zege voor de thuisclub.

Opstelling: Pandur, Pinto, Guth, Siovas, Dijks, Noslin (69’ Lazetic), Özyakup (57’ Rosier), Halilovic (89’ Ferati), Duarte, Córdoba (57’ Belkheir), Sierhuis (70’ Oratmangoe)