Positieve hoofdrol voor VAR in Leeuwarden

29 januari 2023
Home / Nieuws / Positieve hoofdrol voor VAR in Leeuwarden
2023 Cambuur Fortuna Cordoba

Fortuna heeft de tweede overwinning in vijf dagen behaald. Na de zege afgelopen woensdag op sc Heerenveen, werd zondagmiddag de uitwedstrijd tegen SC Cambuur winnend afgesloten: 1-2. Fortuna keek lange tijd tegen een achterstand aan, in de slotfase scoorde Burak Yilmaz de gelijkmaker. Iñigo Córdoba zorgde voor de winnende treffer. Door de zege klimt Fortuna naar de elfde plaats op de ranglijst.

De ploeg van hoofdtrainer Julio Velázquez was al snel de bovenliggende partij in de wedstrijd. Na 18 minuten kopte Córdoba een voorzet van Arianit Ferati feilloos in. Vanwege buitenspel werd het doelpunt echter geannuleerd. Enkele minuten later eindigde een bal van Rodrigo Guth in de handen van doelman Robbin Ruiter. De thuisclub kwam iets meer dan een half uur spelen enigszins verrassend op voorsprong. Alex Bangura bezorgde de bal bij Daniël van Kaam, vanaf de achterlijn bediende deze Mees Hoedemakers op maat. De middenvelder scoorde beheerst: 1-0. Na dit doelpunt ging het thuispubliek fanatiek achter hun ploeg staan, Cambuur werd dreigender. Vijf minuten vóór rust had Fortuna het geluk aan haar zijde, spits Roberts Uldrikis verzuimde de helemaal vrijstaande Silvester van de Water aan te spelen. Waardoor de kans verloren ging.

Na rust was Fortuna opnieuw de bovenliggende partij, de kansen waren aanvankelijk echter schaars. Hét moment van de wedstrijd vond na iets meer dan 70 minuten spelen plaats. Burak werd in het strafschopgebied van Cambuur aangetikt door verdediger Doke Schmidt, scheidsrechter Manschot liet echter doorspelen. In de tegenaanval stuitte Guth Cambuur aanvaller Mitchel Paulissen onreglementair, strafschop en rood voor de verdediger luidde het oordeel van de scheidsrechter. Het spel lag minuten lang stil, de VAR liet de arbiter naar het scherm komen. Na bestudering van de beelden herriep deze zijn beslissing: Cambuur kreeg geen strafschop, Guth kon gewoon blijven staan en Fortuna mocht vanaf elf meter aanleggen. Burak ging achter de bal staan en bleef ook nu koelbloedig: 1-1.

Negen minuten later kwam Fortuna op voorsprong, de sterk ingevallen Tijjani Noslin bediende Córdoba op maat bij de eerste paal. Deze schoot de bal onberispelijk in: 1-2. De thuisclub gooide alles en iedereen naar voren in de jacht op gelijkmaker. In de elf minuten blessuretijd nog een hachelijk moment voor het Fortuna doel. Invaller Remco Balk verscheen vrij voor doelman Ivor Pandur, de keeper bracht uitstekend redding. Tot verbazing van velen wees scheidsrechter Manschot opnieuw naar de strafschopstip. De VAR liet de leidsman weer naar het scherm komen, die kwam na het bekijken van de beelden tot de conclusie dat er geen sprake was van een overtreding van Pandur. Enkele minuten later was de derde uitzege van Fortuna Sittard dit seizoen een feit.