Club nieuws

UPDATE: Uitvaart Willy Dullens bij zijn Fortuna Sittard

17 juni 2024
Leestijd: ${ readingTime }
Home / Nieuws / UPDATE: Uitvaart Willy Dullens bij zijn Fortuna Sittard
Willy Dullens 1

Zondag 16 juni heeft Fortuna kennisgenomen van het overlijden van Willy Dullens. Dullens leed al enige tijd aan Alzheimer en ging de afgelopen periode hard achteruit. De uitvaart van de alom bekende clubicoon wordt in het stadion van zijn eigen Fortuna Sittard gehouden. Dullens overleed op 79-jarige leeftijd en laat een enorme leegte achter. Niet alleen voor zijn naasten maar ook voor de gehele Westelijke Mijnstreek, de stad Sittard in het bijzonder.

Dullens wordt geboren in de wijk Broeksittard en begint zijn voetbalcarrière bij RKVV Almania. Al vlug ontluikt zijn buitengewone talent en vanwege zijn specifieke kwaliteiten komt hij op de radar bij de profs van Sittardia dat uitkomt in de eerste divisie. Dullens passeert ontzettend makkelijk en zijn dribbels zijn bij vlagen onnavolgbaar. Hoewel hij niet bijster groot is en beschikt over een vrij ranke lichaamsbouw, is hij steevast ongrijpbaar voor de tegenstander. Vergelijkingen met de dan in Amsterdam opkomende Johan Cruijff worden in Limburg derhalve snel gemaakt.

In 1963 maakt hij daadwerkelijk de overstap naar Sittardia en een jaar later debuteert hij op 18-jarige leeftijd in de hoofdmacht. Met achttien treffers heeft hij prompt een significant aandeel in de promotie van Sittardia naar de Eredivisie. Terwijl Sittardia in 1965 meteen weer degradeert, kent Dullens persoonlijk een geweldig seizoen in de eerste divisie. Hij maakt Sittardia opnieuw kampioen in het seizoen 1965-1966 en speelt zichzelf daarmee in de kijker van het Nederlands Elftal. In 1966 maakt Dullens zijn debuut voor Oranje en hij wordt verkozen tot Nederlands voetballer van het jaar. De trofee ontvangt hij uit handen van niemand minder dan Toon Hermans en de Sittardenaar wordt toegesproken door Cruijff. ‘El Flaco’ baart die avond opzien door te stellen dat Dullens technisch misschien nog wel beter was dan hijzelf.

Na dit sportieve hoogtepunt volgt in 1966 ook direct het dieptepunt van Dullens’ carrière. In een oefenduel met Vitesse raakt Dullens zwaar geblesseerd aan zijn knie. De jaren erna verslechtert de blessure alleen maar. Dullens dwingend om in 1968 noodgedwongen en tot in tranen geroerd een punt achter zijn carrière te zetten. Zijn laatste wedstrijd speelt hij op 8 december 1968 tegen AZ. Dullens is dan actief bij FSC, de club die ontstond uit een fusie tussen Sittardia en Fortuna'54. Die laatste wedstrijd eindigt in 1-1 en het is notabene zijn broer Louis die verantwoordelijk is voor de enige treffer van FSC, dat later zou worden omgedoopt tot het huidige Fortuna Sittard. Een prachtige erkenning voor zijn talent volgt nog in 1999 als hij door Cruijff wordt uitgenodigd om mee te spelen tijdens een erewedstrijd van de legendarische nummer 14 in de Arena.

Dullens’ actieve voetballoopbaan eindigt weliswaar op 24-jarige leeftijd, in de jaren daarna verliest Dullens Fortuna Sittard nooit uit het oog. Met onder andere een rol als technisch adviseur blijft hij altijd nauw betrokken bij de club en tot op de dag van vandaag was hij een graag geziene coryfee op wedstrijddagen. Ook speelde hij een prominente rol bij het mvo-initiatief Football Memories waar hij meermaals presentaties over zijn imposante voetbalcarrière gaf. De club voelde voor hem als een thuis en het is daarom dat de familie heeft gevraagd om zijn uitvaart in het stadion te laten plaatsvinden.

Informatie uitvaart
Er wordt afscheid genomen van Willy Dullens tijdens een publieke ceremonie op zaterdag 22 juni om 11.00 uur in het Fortuna Sittard Stadion. Vanaf 10.00 uur is er voor iedereen de mogelijkheid om persoonlijk afscheid van hem te nemen in het stadion. De crematieplechtigheid zal in besloten kring plaatsvinden. 

Verzoek van familie: In plaats van bloemen liever een gift ten bate van de Stichting Alzheimer Nederland. Collectebussen zijn in het stadion aanwezig.

Willy Dullens 2
W Dullens 4
W Dullens 5
Willy Dullens 3