Heren

Voorbeschouwing: Willem II - Fortuna Sittard

19 oktober 2024
Leestijd: ${ readingTime }
Home / Nieuws / Voorbeschouwing: Willem II - Fortuna Sittard
NR20211022 WII FSC 35

Fortuna Sittard reist komend weekend af naar Noord-Brabant. Daar treft de ploeg van hoofdtrainer Danny Buijs promovendus Willem II. Een vooruitblik.

De basis
Willem II - Fortuna Sittard wordt gespeeld op zondag 20 oktober, om 12:15 uur, in het Koning Willem II Stadion. De wedstrijd staat onder leiding van Rob Dieperink, Richard Martens neemt plaats achter de VAR. De wedstrijd is te zien op ESPN2. Niet in het stadion? Dan kun je ook dit keer weer terecht in het liveblog om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, of stem af op het radioverslag van mediapartner L1. 

Willem II dit seizoen

Na twee seizoenen afwezigheid keerde Willem II deze zomer terug in de Eredivisie. De Brabanders kroonden zich op de laatste speeldag tot kampioen in de Keuken Kampioen Divisie, waarmee promotie een zekerheid was. De terugkeer op het hoogste niveau werd opgeluisterd met een verdienstelijk gelijkspel tegen Feyenoord in De Kuip: 1-1. De seizoensopener kreeg een goed vervolg met een overwinning op Go Ahead Eagles en een remise op bezoek bij Heracles Almelo.

De eerste nederlaag volgde tegen Sparta Rotterdam, dat in Tilburg met 1-2 zegevierde. FC Utrecht en PSV waren eveneens te sterk, maar tegen RKC Waalwijk en Almere City werd opnieuw de volle buit gepakt. Zodoende vindt Willem II zichzelf na acht wedstrijden terug op een achtste positie in de Eredivisie, twee plaatsen boven Fortuna.

Willem II breidde voorafgaand aan het nieuwe seizoen de Belgische enclave flink uit. Tom Caluwé, de technische man, haalde liefst zes van de acht versterkingen op in zijn vaderland. Een van hen is een oude bekende; Mickaël Tirpan keerde in Tilburg terug op de Nederlandse velden. 

Blikvanger
Er is de laatste weken veel gezegd en geschreven over Amar Fatah, de aanvaller die afgelopen zomer op trainingskamp mocht met Manchester City. Echter, noteren we Ringo Meerveld als de blikvanger aan Tilburgse zijde. De 21-jarige middenvelder stond bij alle competitiewedstrijden aan de aftrap en is een belangrijke schakel in het elftal van hoofdtrainer Peter Maes. Dat vertrouwen betaalde hij tot op heden terug met twee treffers. In totaal kwam de Bosschenaar al tot 83 optredens voor Willem II, daarin was hij goed voor elf doelpunten en twaalf assists. 

De laatste ontmoeting
Voor de laatste ontmoeting moeten we terug naar het seizoen 2021/2022, het voetbaljaar waarin Willem II degradeerde uit de Eredivisie. Het onderlinge duel eindigde toen in een 1-1 gelijkspel. Ondanks het puntverlies werd het een speciale avond voor Tijjani Noslin. De aanvaller -inmiddels spelend voor Lazio- maakte zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Na 54 minuten opende Noslin de score. Lang kon Fortuna niet genieten, want Mats Köhlert maakte vijf minuten later alweer gelijk. In het laatste half uur werd niet meer gescoord.

Eerdere ontmoetingen

In totaal kwamen beide ploegen elkaar 32 keer tegen in Tilburg. De laatste keer eindigde het duel dus in een gelijkspel. Dat was alweer de dertiende keer dat de punten door Willem II en Fortuna werden gedeeld. Daar tegenover staat veertien winstpartijen voor de thuisploeg, vijf keer gingen de punten mee terug naar Sittard. De laatste keer dat de punten meegingen dateert alweer van het seizoen 1996/1997. Ronald Hamming maakte toen het enige doelpunt in het Koning Willem II Stadion. 

Fortuna-update
Fortuna wordt in Tilburg gesteund door 545 uitsupporters. Mogelijk zijn zij getuigen van de rentree van Alessio da Cruz en Umaro Embalo. Het duo trainde deze week, net als Kristoffer Peterson, weer mee met de groep. Of het drietal fit genoeg is voor een plek in de wedstrijdselectie moet morgen blijken. Dat geldt niet voor Kaj Sierhuis, de aanvaller staat voorlopig nog aan de kant. 

Bijzonderheden
Ivo Pinto is hard opweg naar de honderd wedstrijden in het Sittardse geel-groen. De aanvoerder kan tegen Willem II zijn 99e in het Fortuna-shirt spelen.