Weinig spektakel bij verliespartij tegen AZ

17 april 2023
Home / Nieuws / Weinig spektakel bij verliespartij tegen AZ
2023 Fortuna AZ Inigo Cordoa

Fortuna was zondagavond niet opgewassen tegen AZ, de nummer vier van de Eredivisie. De ploeg uit Alkmaar bleek met 0-3 te sterk.

Bij Fortuna ontbrak Burak Yilmaz vanwege ziekte in de selectie, Paul Gladon nam zijn plaats in. Fortuna speelde met vijf verdedigers, om daarmee de aanvalsdrift van AZ te ontregelen. In de beginfase lukte dat redelijk. De Alkmaarders hadden weliswaar veel de bal, tot echte serieuze doelkansen kwam de ploeg van hoofdtrainer Pascal Jansen aanvankelijk niet. De eerste grotere mogelijkheid was voor Jens Odgaard, na ruim twintig minuten belandde zijn schot in het zijnet.

Enkele minuten later trof de Deense voorhoedespeler wél raak, op aangeven van Tijjani Reijnders zag hij zijn bekeken inzet in de lange hoek verdwijnen: 0-1. De gasten bleven ook na dit doelpunt de bovenliggende partij, drie minuten vóór het rustsignaal verdubbelde AZ haar voorsprong. Verdediger Milos Kerkez begon op eigen helft aan een lange rush, ook in de afronding bleef hij uiterst koelbloedig: 0-2.

Na rust liet Fortuna in aanvallend opzicht direct van zich spreken, de ploeg wilde de slechte smaak van de eerste helft van zich afspelen. Iñigo Córdoba was na een geslaagde combinatie met Oguzhan Özyakup gevaarlijk, zijn schot belandde in de handen van AZ doelman Mathew Ryan. Vijf minuten later was Córdoba opnieuw gevaarlijk, nu op aangeven van Tijjani Noslin. Ook dit maal was Ryan bij de les.

In een poging om terug te komen in de wedstrijd wisselde Fortuna aanvallend, Úmaro Embaló maakte zijn opwachting voor Ximo Navarro. Het gevolg was dat AZ, afgelopen donderdag in de kwartfinale van de Conference League nog uitkomend tegen het Belgische Anderlecht, meer ruimte kreeg. Sam Beukema dwong Ivor Pandur tot een redding, Vangelis Pavlidis kwam oog in oog te staan met de Fortuna keeper. Pandur had een prima redding in huis.

De Griekse spits kwam zes minuten vóór het verstrijken van de officiële speeltijd toch aan zijn doelpunt, op aangeven van Yukinari Sugawara scoorde hij van dichtbij in de korte hoek: 0-3. Fortuna invaller Thomas Buitink was nog dicht bij een tegendoelpunt van Fortuna, Ryan voorkwam met een fraaie redding echter een goal van de thuisclub.

Opstelling: Pandur, Pinto, Guth, Siovas, Navarro (58’ Embaló), Vita, Bistrovic, Özyakup (82’ Tasci), Noslin (82’ Buitink), Gladon, Córdoba (86’ Erdogan).