Fortuna Memories

Omslag FM

Fortuna is méér dan voetbal alleen. De trotse eredivisionist uit Limburg heeft onder meer als doelstelling de mensen in de regio met elkaar te verbinden, een gezonde levensstijl te bevorderen en kwetsbare doelgroepen perspectief te bieden. Zo wil de club ook graag iets betekenen voor ouderen in de regio. 

Voetbalherinneringen 
Samen voetbalherinneringen ophalen. Dat is de essentie van Fortuna Football Memories op de eerste woensdagmiddag van de maand. Ouderen ontmoeten elkaar in het stadion en aan de hand van foto's, videobeelden, krantenknipsels, memorabilia, verhalen en gesprekken worden herinneringen opgehaald. Hierdoor worden de hersenen geprikkeld, van met name dementerende ouderen. Alleen al in de Westelijke Mijnstreek zijn er 3000 mensen die kampen met dementie. Daarnaast is het sociale contact erg belangrijk, omdat ouderen steeds sneller in een sociaal isolement komt. Voor veel eenzame deelnemers zijn sociale interacties als deze helaas niet meer zo vanzelfsprekend.

Het voetbalverleden van Fortuna Sittard, Fortuna ’54 en Sittardia kent een rijke historie. Meerdere oud-spelers zoals René Maessen, Piet Vogels, Sip Jacobs, Roger Reijners, Willy Dullens en Jo Bux hebben intussen als "special guest" meegewerkt. Elke sessie duurt 90 minuten met een kwartier theepauze, net als bij een echte voetbalwedstrijd. Eigenlijk precies zoals het vroeger altijd was: van half drie tot kwart over vier. 

Kijkje nemen?
Iedere eerste woensdag van de maand vindt om 14.30 uur de maandelijkse bijeenkomst plaats in het stadion van Fortuna Sittard. Vanaf 14.00 uur staan enthousiaste vrijwilligers van Stichting Fortuna Verbindt klaar om de bezoekers te verwelkomen. Een sessie bijwonen? Inschrijven kan via deze link.

Ongetwijfeld zullen er weer mooie nostalgische verhalen de revue passeren. Natuurlijk is het Fortuna Museum ook geopend om veelvuldige herinneringen uit ons mooie verleden op te halen.

De edities in 2023/2024
  • Woensdag 2 augustus; Frans Thijssen

Met de oud-spelmaker blikken we terug op zijn gehele voetbalcarrière. Frans Thijssen, ook wel Stille Frans genoemd, werd in 2020 verkozen tot beste Gelderse voetballer aller tijden. Hij wist met Ipswich Town de UEFA Cup te winnen en na zijn in avontuur bij Vancouver Whitecaps speelde hij drie seizoenen voor de geel-groenen. In het seizoen 2000/2001 stond hij zelfs als trainer aan het roer van Fortuna Sittard.

  • Woensdag 6 september; Martijn Schwillens

Met auteur Martijn Schwillens spreken we over o.a. Bram Appel en Stadion De Baandert. Schwillens schreef namelijk het boek 'Het Kanon' over de vergeten voetballer van Fortuna '54. Als generatiegenoot van Faas Wilkes en Abe Lenstra drukte Bram Appel zijn stempel op de invoering van het betaalde voetbal in Nederland. Maar zijn oorlogsverleden werd hem niet in dank afgenomen. Daarnaast is Schwillens auteur van het boek ‘Verdwenen Stadions’, waarin hij ons meeneemt naar het charismatische Stadion De Baandert. 

  • Woensdag 4 oktober; Jan Notermans (uitgelicht door Koos Snijders)
Jan Notermans, geboren in Sittard, kwam uit voor Fortuna '54, Sittardia en het Nederlands elftal. Zijn grootste successen behaalde hij met Fortuna '54, waar hij onder meer speelde met Cor van der Hart, Faas Wilkes, Bram Appel, Frans de Munck en Bart Carlier. Notermans debuteerde op 14 maart 1956 in het Nederlands elftal. Hij speelde in totaal 25 interlands, waarin hij 2 doelpunten maakte. Na zijn voetballoopbaan had Notermans een kapperszaak en werd trainer. Zijn eerste Nederlandse profclub als trainer was Go Ahead Eagles waar onder meer Bert van Marwijk een van de spelers was. Notermans overleed op 84-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

  • Woensdag 1 november; n.n.b.
  • Woensdag 6 december; n.n.b.
  • Woensdag 3 januari; n.n.b.
  • Woensdag 7 februari; n.n.b.
  • Woensdag 6 maart; n.n.b.
  • Woensdag 3 april; n.n.b.
  • Woensdag 1 mei; n.n.b.