Fortuna speelt opnieuw gelijk tegen Ajax

11 maart 2024
Home / Nieuws / Fortuna speelt opnieuw gelijk tegen Ajax
NR20240310 AJX FSC049 1

Fortuna heeft zondagmiddag met 2-2 gelijkgespeeld tegen Ajax, de tweede remise dit seizoen tegen de ploeg uit Amsterdam. Voor Fortuna scoorden Deroy Duarte en Kaj Sierhuis, voor de spits alweer het vijfde doelpunt in drie duels. Lange tijd stond Fortuna in de tweede helft op voorsprong, pas vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd kwam Ajax langszij.

De eerste kans in de Amsterdam ArenA was voor Fortuna. Na een vrije trap van Oguzhan Özyakup kreeg de verdediging van de thuisclub de bal niet weggewerkt uit het strafschopgebied, waarna Sierhuis met een bekeken inzet de bal richting het doel stuurde. Ajax doelman Diant Ramaj voorkwam een treffer van de spits van Fortuna. Na acht minuten spelen kwam de thuisclub op voorsprong. Kenneth Taylor zette aan voor een rush vanaf het middenveld, hij werd niet écht gehinderd door spelers van Fortuna. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij raak: 1-0. Vier minuten later voorkwam Fortuna doelman Michael Verrips een tweede Amsterdamse treffer, Chuba Akpom dook vrij op voor hem. Met een fraaie redding bracht Verrips redding. In de voorbije seizoenen wist Ajax vaak met duidelijke cijfers van Fortuna te winnen, de supporters van de thuisclub zullen in de openingsfase ongetwijfeld gedacht hebben dat ook deze editie drie punten zou opleveren. Gaandeweg de eerste helft merkte Fortuna echter dat er ruimte lag om ook zelf gevaarlijk te worden. Een vrije trap van Özyakup ging net over het doel, een kopbal van Rodrigo Guth verdween naast de paal. Zeven minuten voor rust voorkwam opnieuw Verrips een tegentreffer, na een snelle aanval van de thuisclub bezorgde Engels international Jordan Henderson de bal bij Taylor. Zijn inzet werd echter door de keeper van Fortuna tot hoekschop verwerkt. De daaropvolgende hoekschop werd door Akpom ingekopt, Ivo Pinto bracht met zijn hoofd redding op de doellijn.

Na rust kwam Fortuna Sittard snel op gelijke hoogte. Justin Lonwijk bediende Duarte, vanuit een vrijwel onmogelijke hoek verraste hij Ramaj: 1-1.Enkele minuten later een grote kans voor Sierhuis, na goed voorbereidend werk van opnieuw Lonwijk en een slim overstapje van Özyakup mocht hij aanleggen van zo’n zeventien meter. Het schot ging echter net over. Na een uur spelen wisselde Ajax coach John van het Schip aanvallend, onder meer Brian Brobbey en Carlos Forbes werden in het veld gebracht. Het was echter Fortuna dat even later scoorde, een schot van Inigo Córdoba werd door Ahmetcan Kaplan van richting veranderd. Sierhuis reageerde attent en scoorde van dichtbij tegen zijn ex-club: 1-2. Enkele minuten later had Fortuna de wedstrijd definitief in het slot kunnen gooien, weer was Lonwijk de aangever. Cordoba verscheen vrij voor Ramaj, de snel uit zijn doel gekomen keeper voorkwam een nieuwe tegentreffer voor zijn club. In de slotfase kwamen de Amsterdammers alsnog op gelijke hoogte. Nadat Verrips nog redding had gebracht op een kopbal van dichtbij van Brobbey, wist de spits even later alsnog te scoren. Een schot van Josip Sutalo belandde voor de voeten van Brobbey, hij kon van dichtbij niet meer missen: 2-2. In de vijf minuten extra speeltijd die werden toegekend door de uitstekend leidende scheidsrechter van der Graaf gebeurde niets meer, waardoor Fortuna voor het eerst sinds 1999 een resultaat in Amstrdam mocht vieren met de meegereisde fans.

Fortuna Sittard: Verrips, Pinto, Guth, Siovas, Dijks, Duarte, Özyakup (76’ Voet), Oratmangoen (67’ Rosier), Córdoba (86’ Griffith), Lonwijk (76’ Da Cruz), Sierhuis (86’Peterson)